کارشناس کرمان شناسی گفت :وقتی به واژه ها و فراز و فروز کلمات و لغات گویش کرمانی توجه می کنیم رگ هایی از حال و هوای منطقه کویری در آن ها خواهیم یافت . …
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی کاروانسرا به نقل از کرمان ۱۴۰۰ ؛سید محمد علی گلاب زاده در گفتگو با خبرن در رابطه با لهجه و گویش مردم کرمان گفت: در ادبیات فارسی ، زبان و گویش با هم تفاوت دارند و زبان وسیله ای است که برای ارتباط ،تفاهم ، تبادل علمی و فرهنگی بین اساطیر جامعه به کار می رود.
کارشناس کرمان شناسی افزود : زبان در سطح وسیعی کاربرد دارد و متعلق به یک کشور است اما گویش زبان های محلی و منطقه ای گروه خاصی از مردم هستند که با آن گفتگو می کنند .
وی در رابطه با توانایی گویش در مقابل زبان فارسی خاطر نشان کرد : گویش در مقابل زبان فارسی توانایی کمتری ندارد زیرا گویش احتیاجات ارتباطی ، اجتماعی و فرهنگی مردم یک منطقه را برآورده می کند و هیچ وقت گویش وران در ارتباط های روزانه خود با مشکل و یا کاستی روبرو نمی شوند ولی ممکن است دارای ادبیات مکروه باشد .
گلاب زاده عنوان کرد : گویش مردم کرمان در حقیقت شکل گرفته از فضای جغرافیایی ، فرهنگی و اجتماعی کسیبی کرمان است ، وقتی به واژه ها و فراز و فروز کلمات و لغات گویش کرمانی توجه می کنیم رگ هایی از حال و هوای منطقه کویری در آن ها خواهیم یافت مثلا واژه بشن در حقیقت تصویری و نمادی است که از آن در منطقه کویر سخن می گوید .
این کارشناس کرمان شناسی ادامه داد : امروزه با کمال تاسف به دلیل گستردگی وسایل ارتباط جمعی همانند رادیو ، تلویزیون و روزنامه زبان رسمی ما کرمانی ها حتی در منازل جانشین گویش های محلی مان شده است لذا باید در حفظ و نگهداری گویش و لهجه کرمانی تلاش کرد .
وی تشریح کرد : در حال حاضر گویش های محلی به سرعت در حال فراموشی هستند بنابراین لازم است که گویش های محلی بخصوص گویش کرمانی که در گذر هزاران سال شکل گرفته است حفظ نماییم و خوشبختانه مرکز کرمان شناسی به جمع آوری گویش های محلی استان کرمان اقدام کرده است .
گلاب زاده در پایان اظهار داشت : امروزه بیش از ۴۰ کتاب گویش در زمینه لهجه ها و گویش های محلی شهرستان های مختلف کرمان تهیه و انتشار داده شده است و علاقمندان می توانند از آن ها در آر شیو مرکز کرمان شناسی استفاده و بهره ببرند.
انتهای پیام/
