آمار مورخ بزرگ تاریخ اهل بیت(ع) درگذشت - پایگاه اطلاع رسانی کاروانسرا راور
دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
www.karavansara.ir

  • تاریخ: یکشنبه, ۲۸ خرداد ۱۳۹۱ / ساعت ۲۳:۳۰:۴۱
  • شناسه خبر: 687

مورخ بزرگ تاریخ اهل بیت(ع) درگذشت

به گزارش افکارنیوز به نقل ازپایگاه اطلاع رسانی کاروانسرا«آیت‌الله علامه شیخ باقر شریف قرشی» مورخ و محقق اسلامی دیروز یکشنبه ۲۸خرداد در نجف اشرف دار فانی را وداع گفت. وی دارای ده‏ها تألیف در حوزه‏ های تاریخ، سیره و فرهنگ اهل بیت(ع) بود که به زبان‏های مختلف ترجمه شده است. آیت‌الله قرشی همچنین کتابخانه امام […]

به گزارش افکارنیوز به نقل ازپایگاه اطلاع رسانی کاروانسرا«آیت‌الله علامه شیخ باقر شریف قرشی» مورخ و محقق اسلامی دیروز یکشنبه ۲۸خرداد در نجف اشرف دار فانی را وداع گفت. وی دارای ده‏ها تألیف در حوزه‏ های تاریخ، سیره و فرهنگ اهل بیت(ع) بود که به زبان‏های مختلف ترجمه شده است. آیت‌الله قرشی همچنین کتابخانه امام حسن(ع) در شهر نجف اشرف را که کتاب‌های خطی و آثار گرانبهایی را در خود جای داده است تأسیس کرد و در خدمت مولفان و پژوهشگران اسلامی قرار داد.
این پژوهشگر حوزه دین، روز یکشنبه پس از یک عمر خدمات علمی و فرهنگی، و با تحمل یک دوره بیماری طولانی درگذشت. مراسم تشییع جنازه شیخ باقر شریف قرشی بعدازظهر روز گذشته(۲۸خرداد) در حرمین شریفین امام حسین و حضرت عباس ـ علیهما السلام ـ برگزار شد.
پس از این مراسم، پیکر مطهر علامه فقید برای دفن به نجف اشرف و قبرستان وادی السلام منتقل می‏شود. تولیت‌های دو آستان مقدس امام حسین(ع) و حضرت عباس(ع) نیز درگذشت شیخ باقر شریف قرشی را تسلیت گفتند.

در اینجا نگاهی به زندگی، آثار و تالیفات و فعالیتهای این محقق بزرگ اسلامی داریم:

تولد

«باقر» فرزند «شیخ شریف قرشی نجفی» در سال ۱۳۴۴ ق. (۱۹۲۶ م.) در شهر “القاسم” از توابع “حله” در کشور عراق در آغوش خانواده علم و تقوا به دنیا آمد.

جد وی «مرحوم شیخ مهدی قرشی» از شاگردان «مرحوم میرزای بزرگ شیرازی» بود و خاندان القرشی (به فتح قاف و سکون یا فتح راء) یکی از خاندان‏های شناخته شده در نجف هستند. وجه تسمیه این خاندان به «قرشی» از آن روست که این خانواده اصالتاً اهل منطقه “شمس” شهر “کوت” و منتسب به عشیره‏ای به نام جعافره هستند و اگر کسی از این مناطق به نجف می‏آمد به او قرشی می‏گفتند.

پدر وی عالمی برجسته و معلم علوم دینی در شهر القاسم بود. باقر در دوران کودکی با مرگ مادر مواجه شد که برای وی ضایعه بزرگی بود.

تحصیل

از آنجا که در اوان کودکی باقر مدرسه رسمی وجود نداشت وی و برادرش ـ هادی ـ در مکتب و نزد علما و معلمان دینی که به جوانان و خردسالان علوم دینی تدریس می کردند به درس و تحصیل مشغول شد. وی پس از کسب مقدمات، برای تحصیل مراحل بالاتر به نجف اشرف رفت.

وی از سال ۱۳۸۰ هجری قمری به درس خارج فقه و اصول پرداخت و سالیان طولانی از محضر اساتید بزرگ نجف بهره برد. قرشی در این سال‏ها با تعمق و مشقت بسیار، کتب قدیمی و خطی که درباره تاریخ و فرهنگ اسلام بود را مطالعه کرد.

استادان سطح

ادبیات عرب :شیخ کریم قفطان، شیخ حسین الخلیفه الاحسائی و برخی فضلا و علمای دیگر؛

منطق: شیخ محمد علی الدمشقی؛

بیان: علامه شیخ عباس مظفر؛

فقه و اصول: سید موسی البعاج، شیخ بشیر عاملی و آیت الله العظمی سید محمود مرعشی نجفی.

استادان خارج فقه و اصول

آیت الله العظمی خوئی، آیت الله العظمی شیخ محمد طاهر آل الشیخ راضی، شیخ محمد تقی الایروانی و آیت الله العظمی سید محسن حکیم.

تألیف

عشق به تألیف و تصنیف از کودکی همراه باقرشریف بود؛ به طوری که وی در همان دوران آغاز تحصیل علم علم نحو دو کتاب ـ یکی در “شرح علم نحو” و دیگری در “شرح ابیات الفیه ابن مالک” ـ تألیف کرد. در دوران تحصیلات بالاتر نیز وی به نگارش دروس شیخ محمد طاهر راضی، آیت الله خوئی و دروس قبلی پرداخت و در کنار آن از تدریس علومی که با عشق و علاقه فراوان آموخته بود غفلت نکرد.

اما تألیفاتی که باقرشریف را به عنوان «علامه باقرشریف قرشی» شهره آفاق ساخت، کتبی است که درباره تاریخ و سیره اهل بیت عصمت و طهارت به رشته تحریر درآورد. برخی از این آثار به شرح زیر است:

۱. زندگی محرر اعظم و رسول اکرم محمد (ص) در ۳ جلد.

۲. موسوعه امیرالمؤمنین (ع) در ۱۱ جلد.

۳. زندگی سیده النساء فاطمه الزهرا (س).

۴. زندگی امام حسن (ه) در ۲ جلد.

۵. زندگی امام حسین (ع) در ۳ جلد.

۶. زندگی امام زین العابدین (ع) در ۲ جلد.

۷. زندگی امام محمد الباقر (ع) در ۲ جلد.

۸. موسوعه امام جعفر الصادق (ع) در ۷ جلد.

۹. زندگی امام موسی بن جعفر (ع) در ۲ جلد.

۱۰. زندگی امام رضا (ع) در ۲ جلد.

۱۱. زندگی امام جواد(ع).

۱۲. زندگی امام هادی(ع).

۱۳. زندگی امام حسن عسکری (ع).

۱۴. زندگی امام مهدی(عج).

۱۵. عباس بن علی(ع) پیشوای کرامت و فداکاری در اسلام.

۱۶. زندگی مسلم بن عقیل(ع)

۱۷. حضرت زینب(س) نمونه جهاد در اسلام.

۱۸. اهل بیت(ع) در قرآن

۱۹. أهل البیت فی ضلال السنه النبویه

۲۰. أخلاق النبی و أهل بیته

وی همچنین کتب زیر را در زمینه اسلام‏شناسی، تاریخ، فقه، فرهنگ و اجتماع به رشته تحریر درآورد:

۱. اجتماع سقیفه؛ خطیرترین حادثه تاریخ سیاسی اسلام

۲. نظام سیاسی در اسلام

۳. نظام تربیت در اسلام

۴. النظام الاجتماعی فی الاسلام

۵. نظام خانواده در اسلام

۶. النظام الاقتصادی فی الاسلام

۷. انظمه الحکم والاداره فی الاسلام

۸. العمل و حقوق العامل فی الاسلام

۹. هذه هی الشیعه

۱۰. بحوث عقائدیه مقارنه

۱۱. الشیعه والصحابه

۱۲. السجود علی التربه الحسینیه

۱۳. أضواء علی زیاره أهل القبور

۱۴. سلامه القرآن من التحریف

۱۵. الفقه الاسلامی تأسیس اصالته



علمی و فن آوری